Има ли платени пътища в Европа? А какво е винетка? - Автокъща IS Auto

Има ли платени пътища в Европа? А какво е винетка?

Когато шофирате в Европа и Обединеното кралство, вероятно ще пътувате по платен път на някакъв етап от пътуването си, така че е добра идея да знаете къде са най-често срещани. Има няколко изключения, при които няма да плащате пътни такси, но може да се наложи да закупите винетка (стикер за пътни такси). В тази статия обяснявам какво е винетка, къде да я закупите и ви казвам в кои държави е най-вероятно да намерите платени пътища. Европейски платени пътища Пътищата, които привличат тол такси, са предимно магистрали или скоростни пътища или тези, които се движат през тунели. В повечето случаи таксите за изминат участък се заплащат пропорционално на изминатото разстояние по всеки платен път и това е особено така в Италия и Франция. Други държави, които имат платени пътища, включват (но не се ограничават до) Хърватия, Унгария, Португалия, Испания, Обединеното кралство и Република Ирландия. В Дания и Швеция само основните мостове (Свинесунд и Сундсвал в Швеция и Грейт Белт фиксирана връзка в Дания), както и мостът Оресунд, който свързва двете страни, носят такси за изминат участък.

Уебсайтът на Английската автомобилна асоциация предоставя ръководство за таксите за пътни такси в Европа. Снимка кредит Тъй като колите под наем и тези, наети чрез схемата за свободен от данък лизинг, е малко вероятно да имат монтирани електронни устройства за таксуване, ще трябва да плащате пътни такси на пунктовете на изходите на магистралата. Обикновено се предоставят опции както за плащане в брой, така и за плащане с кредитна карта – просто се уверете, че сте в правилната лента за предпочитания от вас начин на плащане.

Още от is auto

Стикери за пътен данък (винетки) в Европа

Швейцарските и австрийските магистрали нямат пътни такси, но това са само две от страните, които изискват от шофьорите да закупят винетка, предплатен стикер, който залепвате на предното стъкло на колата си. Винетката служи като доказателство, че сте платили таксата за пътна такса. Швейцарската винетка е валидна за една година и струва (приблизително) 40 швейцарски франка, докато австрийската винетка може да бъде закупена за периоди от 10 дни, 3 месеца или 1 година (приблизително 9 евро за 10 дни). Словения (приблизително 15 евро за 7 дни), Словакия, Унгария и Чехия са сред другите страни, които също изискват от шофьорите да закупят винетка, ако ще шофират по магистрали. Налагат се глоби, ако сте хванати да пътувате без винетка, така че не забравяйте да закупите такава на мястото на влизане в страната. Можете да ги закупите от бензиностанции, които се намират на граничния пункт. Дори ако пътувате само на кратко разстояние, цената на винетката ще бъде много по-ниска от цената на глоба. Актуализация: По време на нашата ваканция със самостоятелно шофиране в Европа през 2014 г., пропуснахме изхода към първата сервизна станция на автобана, когато влязохме в Австрия. Няма значение, казахме ние, веднага щом излезем от магистралата в следващия град, ще си купим такъв там. Лоша грешка! Когато слязохме по изходната рампа от магистралата, служител от отдел „Пътища“ ни махна да влезем в едно заведение, където ни удари (и огромна опашка от шофьори зад нас) с глоба от 120 евро на място за непоказване на винетка . Скъп урок. В Германия не се прилагат пътни такси – дори впечатляващите автобани са безплатни – така че можете да тръгнете по немските пътища безплатно!гражданска отговорностпътни такси австрияпътни такси швейцариявинетни такси полша

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Call Now Button