Audi Activesphere – концепция, в която ще се влюбите!
Audi Activesphere – концепция, в която ще се влюбите!

Audi Activesphere – концепция, в която ще се влюбите!

March 23, 2023
0 Comments

Кулминация в Sphere!

Като четвърти модел от серията, концепцията Audi Activesphere бележи кулминацията на концептуалните автомобили Sphere. Четирите кръга ни оставиха безмълвни след роудстъра Audi Skysphere през 2021 г., седана Audi Grandsphere и концепцията Audi Urbansphere Space през април 2022 г.

Сега кросоувърът купе с четири врати, с удивително гъвкав дизайн на каросерията, прави своя впечатляващ дебют!

https://youtube.com/watch?v=5V7_e-38ZsE%3Ffeature%3Doembed

Офроуд талант!

Дълга 4,98 метра, изключително елегантната кола е нещо повече от спортен кросоувър от луксозен клас. С впечатляваща видимост и големи 22-инчови джанти, разкриващи невероятен офроуд талант.

Задната част на Sportback на активната сфера може да се превърне в отворено товарно пространство с едно натискане на бутона. Идеално за носене на оборудването ви за отдих, електрически велосипеди или за водни и зимни спортове, въобще за каквото решите… Може пък да помъкнете амуницията на коня си?

Без граници!

Съчетавайки противоположности в перфектен синтез, Audi Activesphere доказва, че е универсален автомобил, пресичащ всякакви граници! Със система за задвижване и окачване, които го правят еднакво умел както на пътя, така и извън него. Воланът и педалите позволяват на водача активно да контролира автомобила, като същевременно предлагат и автономно шофиране.

Като купе, което е толкова елегантно, колкото и динамично, то се отличава с класически пропорции и линии. Но, само за няколко секунди колата се трансформира в страхотен пикап.

Концептуалният автомобил е проектиран в Audi Design Studio в Малибу. Само на един хвърлей от легендарния крайбрежен път Pacific Coast Highway. Мениджърът на студиото Гаел Бузин и неговият екип са творческите умове зад проекта.

„Активната сфера е уникална. Това е нов тип кросоувър! Умело съчетава елегантността на Audi Sportback, практичността на SUV и истински офроуд способности.“, категоричен е Бузин.

https://youtube.com/watch?v=umm8qNWIJ4w%3Ffeature%3Doembed

Електрическо задвижване

С електрическо задвижване и технология за бързо зареждане от PPE модулната система на Audi, Audi Activesphere се присъединява към семейството на концептуалните автомобили Sphere. Без локални емисии, пробег от над 600 км. и изключително бързо време за зареждане благодарение на 800-волтова технология. Съчетава устойчивостта, динамиката и способността за дълги разстояния на най-съвременните електрически превозни средства.

Добавен реалност

„Концептуалните автомобили Sphere показват нашата визия за първокласната мобилност на бъдещето. Преживяваме промяна в парадигмата, особено в интериора на нашите бъдещи модели Audi. Интериорът се превръща в място, където пътниците се чувстват като у дома си и в същото време могат да се свържат с външния свят. Най-важната техническа иновация в Audi Activesphere е нашата адаптация на добавената реалност. Audi Dimensions създава перфектния синтез между заобикалящата среда и цифровата реалност.“, допълва Оливър Хофман, член на Управителния съвет за техническо развитие.

Автономно шофиране

Възможността за автономно шофиране на подходящ терен дава на водачите и пътниците ново ниво на свобода. Благодарение на новия дисплей и технология за управление, може да се използва в активната сфера по различни начини. Иновативната операционна концепция, Audi Dimensions, съчетава физическия и виртуалния свят. Тоест смесена реалност, чрез показване на цифрово съдържание в зрителните полета на пътниците в реално време.

Минималистичен дизайн

В интериора потребителите могат да видят контролни панели и виртуални дисплеи в подреден, минималистичен дизайн. Оптиката със смесена реалност дава възможността да се взаимодейства точно с тези реални, но невидими, чувствителни на допир зони.

Като перфектна универсална концепция Audi Activesphere е идеално подходяща за високите изисквания на едно ориентирано към бъдещето поколение. Клиенти на Audi, за които индивидуалната мобилност и устойчивостта не са взаимно изключващи се. Activesphere е съчетание от типичната за марката естетика и динамика в най-висока степен, с ориентирана към бъдещето технология.

https://youtube.com/watch?v=0zW2nVlmgv4%3Ffeature%3Doembed

Здрава елегантност – екстериор

Размерите – 4,98 метра дължина, 2,07 метра ширина и 1,60 метра височина – правят концепцията Audi activesphere член на премиум сегмента. Типично за електрически автомобил, междуосието е с щедрите 2,97 метра, осигурявайки максимално пространство за краката на пътниците.

Големите 22-инчови джанти и впечатляваща плоска кабина, типична за Audi, придават на автомобила пропорции, които ясно кореспондират към спортен автомобил.

Гумите 285/55 са достатъчно обемни за всички видове терени. Профилираният им протектор подчертава таланта на Аctivesphere за offroad приключения. Колелата разполагат с подвижни сегменти. Когато се използват извън пътя, те се отварят за оптимална вентилация и се затварят на пътя за оптимална аеродинамика. Елегантните, стилни огледала с камера на двете предни врати също са проектирани специално, за да намалят съпротивлението.

Липсата на твърди ръбове води до плавни преходи и меки сенки между изпъкнали и вдлъбнати повърхности по цялото купе. Погледнати отстрани и отзад, гнездата на задните колела изглеждат подчертано хоризонтални, визуализирайки динамичния потенциал на концептуалния автомобил.

Максимална видимост

Стъклените повърхности представляват значителна част от купето на автомобила като дори самият покрив е прозрачен. Има и отстрани, които сякаш размиват границата между естествения свят и интериора, когато Activesphere е в офроуд режим.

Регулируемото окачване на нивото на автомобила (пътният просвет) на Audi Аctivesphere също е променливо. Това прави Activsphere идеален за използване извън пътя, с възможност за 40 милиметра отгоре от основната височина от 208 милиметра или намален със същото количество при шофиране на пътя. Това е от полза както за центъра на тежестта, така и за аеродинамиката при бързо шофиране. Ъгълът на подход на Audi activesphere – подходящ за шофиране извън пътя – е 18,9 градуса, ъгълът на отклонение е 28,1 градуса.

Променливият пътен просвет напомня за семейство модели на Audi, което привлече ентусиазирани фенове в C и по-късно B сегменти от 2000 г. насам – Audi allroad. От първото поколение, тази фамилия разполага и с пневматично окачване с променлив пътен просвет. Също и визуално изместен подов комплект с предпазни елементи на дъното като важна конструктивна характеристика. Еднакво важна за всички модели allroad е опцията за пакет Avant.

Activesphere – дизайн и оборудване

За първи път автомобил със Sportback хечбек включва дизайнерските елементи и техническото оборудване на allroad. Поради тази причина Audi нарича новия вариант на каросерията „active Sportback“ за разлика от allroad.

Друга нова вариация на темата allroad – концепцията Audi Аctivesphere се отличава с тъмни, силно гланцови лакови покрития в Arctic Teal отпред и отзад, както и под вратите в страничната зона, плюс матови повърхности. Интегрирани са и метални ленти с леко изместени вертикални шипове, разположени успоредно. Тези елементи се разгръщат, когато пътният просвет се увеличи, визуализирайки офроуд режима.

Както при своя роднина Audi Grandsphere concept, вратите на Audi Activesphere, които са прикрепени към A- и C-колоните отпред и отзад, се отварят в противоположни посоки; тук също няма B-колона. Тази иновация означава, че цялото вътрешно пространство се отваря за пътниците веднага щом влязат в колата.

Отдясно и отляво над Singleframe, тесните модули на фаровете изглеждат като фокусирани очи. Осветителните модули повтарят логото на марката с четирите пръстена, като разширяват и изолират пресечната точка на два пръстена, за да образуват зеница – нов, безпогрешен цифров светлинен подпис, който Audi въведе за първи път в Audi Grandsphere: Audi eye. В активната сфера този подпис вече е разнообразен – всеки от режимите на шофиране по пътя и извън пътя има свой собствен вариант. Дневните и задните светлини използват ултра фина микро-LED технология за още по-голяма прецизност и контраст.

Sportback с променлива архитектура на задната част

Концепцията Audi Activesphere прекрачва граници, което означава, че е майстор на метаморфозата. Неговата задна част отразява по-специално активния начин на живот на неговите клиенти. Прави възможно транспортирането на обемисти товари – без да се жертва елегантността и спортния силует на Sportback.

При необходимост, прозрачните плъзгачи на задното стъкло са почти изравнени с покрива на Audi Activesphere. В същото време долният, вертикален сегмент на задната част се сгъва хоризонтално. Това отваря просторно товарно пространство, наречено активен гръб, което включва скоби за електрически велосипеди. Страничните повърхности на задната част, С-колоните, остават в позиция, за да поддържат динамичния силует на активната сфера. Моторизирана преграда се разгръща зад задните седалки, за да изолира кабината от елементите. В центъра на покривната конструкция е интегриран багажник за ски.

Приоритетен интериор

Sphere задава тона: общоприетото наименование на Audi Skysphere, Grandsphere, Urbansphere, а сега също и Activesphere, намекват за интериора. Киловатите и км/ч или страничното ускорение вече не са на върха на спецификациите на дизайна за това ново поколение автомобили. Вместо това отправната точка е интериорът, животът и сферата на изживяване на пътниците по време на пътуване. Техните нужди и желания оформят пространството, архитектурата и функциите.

С тази преоценка самият процес на проектиране се променя. В началото на всички дискусии фокусът е насочен към интериора и неговия дизайн. Едва тогава се проектират пакетът, пропорциите и линиите на екстериора.

Функционален и минималистичен

Въплъщение на чистота и подреденост – това е първото впечатление за пътниците, когато се качат в интериора на Audi Activesphere през широко отворените врати.

Вертикалните и хоризонталните повърхности, заедно с правите ъгли доминират в архитектурата на пространството. Вътрешните зони се отличават с хоризонтално контрастно оцветяване.

Когато концепцията Audi Аctivesphere се движи в автономен режим, таблото, воланът и педалите изчезват в невидима позиция. На първия ред седалки се отваря широко пространство пред водача, което се простира до предния край на активната сфера. За ясно зрително поле, напълно остъкленият Singleframe дава на пътниците безпрепятствен изглед към пътя.

Ако водачът иска да поеме волана, арматурното табло, заедно с волана, се завъртат навън от своята изравнена позиция под предното стъкло. Всеки водач може да регулира идеалната ергономична позиция индивидуално.

Audi dimensions – прекосяване на светове

Преминаването на граници е силата на концепцията Audi Аctivesphere. Това важи и за интерфейса между автомобила, потребителя и околната среда. За първи път новата система съчетава физическата реалност и дигиталната сфера, за да създаде нов свят: измеренията на Audi.

В центъра на новата система са иновативните очила със смесена реалност – налични индивидуално за всеки шофьор и пътник. Потребителите също имат достъп до цялостна дигитална екосистема, докато са в активната сфера на Audi.

В ранните дни VR очилата бяха ограничени до изобразяване на виртуална реалност без никакви елементи от реалния свят. Технологията обаче еволюира в добавена реалност, при която реалният свят се наслагва с виртуално съдържание. Смесената реалност вече може да изобразява виртуално съдържание с пространствена препратка към реалния свят в три измерения. Няма съмнение в това! В бъдеще смесената реалност ще изведе възможностите на AR head-up дисплеите на изцяло ново ниво по отношение на гъвкавост, прецизност и съдържание.

Невероятно дигитално изживяване

Концепцията Audi activesphere е първата, която използва пионерско поколение на тази технология. Което от своя страна добавя измерението на взаимодействието към измерението на насложените реални и цифрови светове. С безпрецедентна оптична прецизност, най-висока разделителна способност и отличен контраст, системата пренася контролни повърхности и дисплеи, невидими с невъоръжено око, в зрителното поле на потребителя, докато е зад волана.

https://youtube.com/watch?v=3jRAZq0nIb0%3Ffeature%3Doembed

С други думи, потребителят може да разглежда виртуално съдържание, което първоначално е само за информация. Ако потребителят фокусира очите си върху информацията, като по този начин сигнализира за интерес, системата показва по-подробна информация. Съдържанието става активен и интерактивен елемент веднага щом потребителят е фокусиран и се ангажира, т.е. с жестове.

Тогава ръката може интуитивно да следва погледа на потребителя. Така контролира функциите на автомобила, докато потребителският интерфейс реагира на промените в реално време като конвенционален инструмент. Особено удобна за потребителя функция, виртуалното управление се движи към потребителя. Така той или тя може да взаимодейства удобно с потребителския интерфейс, независимо от позицията на седене.

Интуитивно управление

Само когато потребителят се нуждае от елемент, той се появява и може да се управлява точно толкова интуитивно, колкото и в реалния свят. Разнообразните функции на автомобила сега не са организирани по типичния начин, по който са днес в автомобил с екрани и физическа функция. Но, вместо това те са разположени логически директно пред елементите, с които са свързани.

Само два примера: управлението на климатика се движи пред вентилационния отвор, интерактивният панел за забавление и звук се движи над високоговорителя. Възможностите на тази технология обаче съвсем не са изчерпани.

Невероятно offroad изживяване

В офроуд режим, 3D топографски графики с висока разделителна способност могат да бъдат проектирани върху реалния пейзаж. Информация за навигацията и дестинацията могат да бъдат показани. Тук може да се използва и информация за безопасността на движението, т.е. предупреждения за задръствания или хлъзгави пътища.

В зависимост от нуждите на водача и пътниците, се предоставя много индивидуално съдържание в съответните индивидуални очила за смесена реалност. Докато водачът се концентрира върху управлението зад волана, пътниците могат да разглеждат и дори да подготвят дейности в крайната дестинация.

Пътниците могат да контролират музикалния избор на звуковата система, която всеки обитател може да използва индивидуално. Тъй като очилата са прецизно проектирани да съответстват на геометрията на интериора на Activesphere, те дори могат да проектират виртуални индексни карти върху централната конзола. Така визуализират достъпа до уеб съдържание. Тъй като сензорите на очила за смесена реалност измерват интериора с милиметрова точност, виртуалното съдържание може да се наслагва според личните изисквания и дори да се използва за индивидуално взаимодействие.

Индивидуално усещане

Връзката между потребителите на очилата и автомобила, заедно с неговата екосистема, предлага безброй възможности, дори когато сте извън автомобила. Например, докато навигационните маршрути или поддръжката на превозното средство могат да бъдат подготвени днес от вашата всекидневна на лаптоп или таблет, в бъдеще технологията за смесена реалност и очилата ще бъдат единственият необходим хардуер.

Обратно, пътникът в активната сфера може да извади очилата си от колата и да ги качи на ски пистата. Те ще ви помогнат с навигирането по велосипедната пътека или да намерите идеалното спускане, когато карате ски или сноуборд.

https://youtube.com/watch?v=SFtkZ5lhwog%3Fstart%3D7%26feature%3Doembed

Информацията за самия автомобил, обхвата на батерията и най-близките станции за зареждане също могат да бъдат достъпни вътре и извън автомобила. А когато е необходимо, има и предварителни предупреждения, като например за ниско налягане в гумите, както и функция за прогноза за времето като критерий за избор на маршрут.

PPE – персонализирана задвижваща технология

Благодарение на своите размери и ниво на производителност, концепцията Audi activesphere се поддава на използването на най-иновативната система за електрическо задвижване на Audi: Premium Platform Electric или накратко PPE.

Подобно на концептуалните автомобили Audi Grandsphere и Audi Urbansphere, концепцията Activesphere се основава на тази модулна система за серийно производство. Той се разработва под ръководството на Audi съвместно с Porsche AG – първите производствени автомобили на Audi, базирани на PPE, ще бъдат представени един след друг преди края на 2023 г.

PPE е проектиран изключително за акумулаторно-електрически задвижващи системи и следователно може да се възползва напълно от всички предимства на тази технология – за подобряване на характеристиките на шофиране на автомобилите, икономичността и опциите за пакетиране.

В резултат на това Audi може ефективно да разшири гамата от електрически превозни средства в своето портфолио чрез масовите B– и C-сегменти. В допълнение, икономиите от мащаба ще позволят технология от луксозен клас и различни версии да бъдат включени в широка гама от модели, ненадминати на първокласния пазар.

PPE е първата платформа, предназначена да поеме безпрецедентна гама от автомобили с голям обем – включително SUV и CUV с висок пътен просвет, както и автомобили с плосък силует, които са част от основната продуктова гама на Audi, като серията Audi A6, чиито външни размери и междуосие са почти идентични с Audi Activesphere concept.

Ключовият елемент на бъдещия флот на ЛПС е акумулаторен модул между осите; в концепцията на Audi Activesphere той съдържа около 100 kWh енергия. Използването на цялата ширина на автомобила между осите прави възможно постигането на относително плоско разположение на батерията.

Електрическите двигатели на предния и задния мост на концепцията Audi Activesphere със задвижване на четирите колела заедно осигуряват обща мощност от 325 kW и системен въртящ момент от 720 нютон метра. Предните и задните колела са свързани чрез ос с пет звена. Концептуалният автомобил разполага с адаптивно въздушно окачване на Audi с адаптивни амортисьори.

Бързо зареждане с 800 волта

Сърцето на задвижването във всички бъдещи модели PPE ще бъде 800-волтовата технология за зареждане. Това гарантира, че батерията, подобно на тази в Audi e-tron GT quattro1 преди него, може да бъде заредена с до 270 kW за много кратко време в станции за бързо зареждане. Тази революционна технология ще навлезе в сегментите от среден клас и в луксозния сегмент с голям обем с PPE за първи път.

PPE технологията позволява време за зареждане, което се доближава до конвенционалното спиране за зареждане с гориво за автомобил с двигател с вътрешно горене. Само 10 минути са достатъчно време, за да вземете достатъчно енергия на борда, за да задвижите автомобила за повече от 300 километра.

И за по-малко от 25 минути батерията от 100 kWh се зарежда от 5 до 80 процента. Заедно със своя пробег от над 600 километра, Audi Аctivesphere се позиционира като безусловно подходящ за дълги разстояния, когато е необходимо.

И въпреки, че Audi Activsphere е все още концепт, нищо не ви пречи да се поглезите с някой от вече съществуващите модели, които може да си харесате, разбира се в IsAuto!

Източник: ЧЕСТНО.БГ

#image_title

Add a comment

Categories

Recent Posts

About us

John Hendricks
Blog Editor
We went down the lane, by the body of the man in black, sodden now from the overnight hail, and broke into the woods..

Шоурум – София

 • Пон – Пет: 9:00 – 18:30
 • Събота: 9:00 – 18:30
 • Неделя: 9:00 – 18:30
 • София, Околовръстен път 147 с/у Декор Център
 • тел: +359 886 289 989 / +359 889 308 080
 • имейл: [email protected]

Шоурум – Варна

 • Пон – Пет: 09:00 – 18:00
 • Събота: 09:00 – 16:00
 • Неделя: Почивен
 • Варна, Бизнес парк – сграда B8
 • тел: +359 899 266 666
 • имейл: [email protected]

За потребителя

 • Условия за ползване
 • Защита на данни
 • Политика за бисквитки
Copyright © 2002 - 2024 IS AUTO. All rights reserved.