Porsche – необикновено и разкошно
Porsche – необикновено и разкошно

Porsche – необикновено и разкошно

March 21, 2023
0 Comments

Немската почтеност е въплътена в много марки. Но Porsche е най-надеждното в света на автомобилите. В момента тази компания е призната за най-печелившия автомобилен концерн. В тази статия ще говорим за бащата-основател на известната автомобилна марка – Фердинанд Порше – и ще се разходим из страниците на историята на тази невероятно стилна, разкошна, необикновена автомобилна марка. Настани се удобно.

Фердинанд Порше: дизайнер и човек

Инженер на века – тази титла бе дадена на създателя на най-популярния автомобил в историята на автомобилната индустрия. Като 15-годишно момче той започва да се интересува от електротехника и този интерес е дълбок и сериозен, ако успява да създаде електрически генератор, който захранва къщата на родителите му с електричество. Фердинанд като цяло се опита да направи техниката, което не беше изненадващо за края на деветнадесети век. Замяната на конски вагони с механични е навсякъде и милиони връстници на Фердинанд вярват, че е необходимо да се занимават с проектиране на автомобили. Не всички обаче успяха: нямаше достатъчно образование. Фердинанд Порше получава работа като шофьор на принца на Унгария и Бохемия. За него обаче е важно да стане инженер и след като учи в техникум, на 23 години получава диплома за висше. Излишно е да казвам, че първото му място на работа беше автомобилен завод. Фердинанд работи седем години в дизайнерското (или, както се казва, изобретателско) бюро във Виена, в производството на Lohner. Неговият паспорт за големия автомобилен свят беше изобретяването на колело с интегриран двигател – такива бяха необходими за електрическите автомобили. Електрическите автомобили като цяло бяха негова мечта (но тук той изпревари времето си). На 25-годишна възраст Porsche създава първото в света хибридно превозно средство, както и първата кола с предно предаване. Semper Vivus беше електрическо превозно средство, а генераторът беше създаден с помощта на двигател с вътрешно горене. Освен това Semper Vivus имаше спирачки на четирите колела. Lohner-Porsche все още се намира в Техническия музей във Виена. През 1900 г. създателите му са удостоени с Голямата награда на автомобилното изложение в Париж. Три години по-късно, вдъхновен от професионалния си успех, Фердинанд променя и личния си живот – жени се за Алоизия Йохана Каес. Имаше брак в продължение на 48 години, а съпругата даде на Порше син и дъщеря.

Разбира се, талантливият инженер нямаше как да остане незабелязан. Поканата, получена през 1906 г. от Austro-Daimler, е за 31-годишния Фердинанд несъмнено признание за неговите заслуги и способности. Позицията на главен дизайнер позволи на таланта му да се разгърне в цялата му широчина. Той ръководеше цяла гама модели. Но в същото време той искаше да участва в автомобилни състезания, да усети силата на дизайните, създадени от него. Следователно Фердинанд Порше започва да участва в автомобилни състезания. Новият шофьор стана първи втори – на собственоръчно изработен Austro-Daimler. Но година по-късно той успя да спечели същото състезание на пистата Semmering. Успоредно с това той продължава да работи върху автомобили и разработва модели, считани за премиум – AD-617 и ADM-1, както и автомобилите Prinz-Heinrich, ADR и Sascha.

Един от най-големите умове в автомобилната индустрия, Порше напуска, за да работи като главен дизайнер на Daimler-Benz. Той разработва компресорни агрегати, участва в създаването на автомобила Mercedes и генерира идеи за производството на водещите модели SS, SSK, SSKL. На 37-годишна възраст Фердинанд Порше е удостоен със званието професор във Виенския (Императорски) технологичен университет. Освен това за известно време той отново служи като главен дизайнер в корпорацията Steyr, донасяйки на света уникалните Austria и Type XXX. На 49 години е удостоен със званието доктор на техническите науки.

Фердинанд Порше се стреми към собствената си креативност – в лично създаденото от него дизайнерско бюро, което е открито на 25 април 1931 г. Предприятието се нарича Doktor Ingenieur honoris causa Ferdinand Porsche (Dr. ing. h. c. F. Porsche) GmbH – т.е. офис на почетния доктор по инженерни науки Фердинанд Порше, а година по-късно в стените му е патентовано изобретяването на окачване на торсионна греда на задните рамена. Това беше нова дума в амортизацията. Porsche създава и нов шестцилиндров състезателен автомобил Auto Union, като последният няма равен на европейските писти. Но имаше идея да се произведе народен автомобил („Фолксваген“, Фолксваген Кефер, известният „бръмбар“). Порше трябваше да се консултира за производството на големи количества автомобили в чужбина със самия Хенри Форд. На 62 години Фердинанд Порше е удостоен с германската национална награда за изкуство и наука.

През 1939 г. е разработен първият автомобил на компанията – Porsche 64, който става прародител на всички бъдещи Porsche. Ferdinand Porsche използва много компоненти от Volkswagen Käfer, за да създаде това копие. По това време Фердинанд Порше младши, който е получил инженерно образование, започва да работи в компанията на баща си.

Собственикът на бюрото имаше големи планове, но избухването на Втората световна война го принуди да ги преразгледа. Те трябваше да произвеждат военни продукти – командни коли и амфибии. За Порше това беше сериозен психологически проблем, защото той беше пацифист по природа. Той също така помогна на евреин, служител на неговата фирма, да избяга от страната. Porsche също беше принуден да участва в разработването на тежките танкове Tiger, което беше признато за военно престъпление (въпреки че танковете бяха произведени от друг концерн). В резултат на това след войната Фердинанд Порше, който беше арестуван от французите, прекара 22 месеца в затвора и това сериозно увреди здравето му. Порше беше обвинен в подпомагане на нацистите, екстрадиране на бойци от съпротивата и използване на военнопленници във фабрики. Но точно в този труден за семейство Порше момент синът му, арестуван едновременно с баща си, но освободен година по-късно, решава да започне да произвежда собствени коли.

Производството се премества в Каринтия, Австрия. В Гмюнд Фери Порше, заедно с няколко добре известни инженери, сглобява прототипа на 356 с двигател в основата и алуминиева отворена каросерия и започва подготовка за серийното му производство. Моделът Cisitalia е оборудван с 4-цилиндров двигател с въздушно охлаждане и мощност от 35 к.с. През юни 1948 г. това копие е сертифицирано за обществени пътища (така че рожденият ден на марката Porsche е 8 юни 1948 г.). Както през 1939 г., тук отново се използват агрегатите от Volkswagen Käfer, включително окачване и трансмисия. В същото време колата не беше боядисана, беше сребриста – цвета на алуминия. Първите производствени автомобили имаха фундаментална разлика – двигателят беше преместен на задната ос, което направи възможно намаляването на производствените разходи и освобождаването на място за две допълнителни места в кабината. Проектираното тяло има много добра аеродинамика – Cx е равно на 0,29. Имаше много клиенти и всичките бяха богати. Общо през следващите 17 години са произведени 78 хиляди копия на Cisitalia Porsche. Удивителен факт е, че повече от половината от тях са оцелели до наши дни и продължават да функционират. Порше старши, след като се върна от затвора, беше доволен от модела, разработен от сина му, и каза, че ще го построи по същия начин, до последния винт. Излишно е да казвам какво вдъхновение бяха тези думи за Порше младши. 

През 1950 г. компанията се завръща в Щутгарт. Сега всички модели се произвеждат не като австрийски, а като немски и не от алуминий, а от стомана. Автомобилният концерн, сега наречен Dr. Ing. ч. ° С. F. Porsche AG (пълно име – Doktor Ingenieur honoris causa Ferdinand Porsche Aktiengesellschaft), произвежда купета и кабриолети с двигатели с мощност 40 конски сили, които имат обем от само 1100 cc. Обхватът обаче постепенно се разширяваше.

През 1950 г. е произведен хилядният Beetle, който може да се купи за месечна заплата на американски войник. Евтиността и достъпността на автомобила го направиха популярен и масово купен от американците. Милионният Beetle е пуснат през 1955 г. (като до 2003 г. са произведени общо 21,5 милиона копия). Това е съвършен триумф.

За съжаление, през ноември 1950 г. Порше старши получава инсулт, а в края на януари 1951 г. умира от инфаркт. Неговият бизнес е продължен от сина, а внукът, също Фердинанд, но Александър, вече расте.

Разширяване на производството през 1950-80 г

Порше младши интензифицира производството на автомобили: до 1954 г. се произвеждат версиите 1100, 1300, 1300A, 1300S, 1500 и 1500S. Дизайнът на автомобила непрекъснато се подобрява: обемът и мощността на двигателите продължават да растат, появяват се дискови спирачки на всички колела и синхронизирана скоростна кутия, предлагат се нови опции за каросерията – твърди покриви и роудстъри. Серия A е заменена от B (1959-1963), а последната – от серия C (1963-1965). Успоредно с това бяха създадени модификации за състезания (550 Spyder, 718 и други). В началото на 1950-60-те години се появява прототип на Porsche 695. Администрацията на автомобилния производител дълго време се съмняваше дали да рискува и да разработва нови модели – това винаги е известен риск. Независимо от това, внукът на Фердинанд Порше се занимава с дизайна на новата кола, а Фери Александър “Буци” прави модерен спортен автомобил с класически линии на тялото. Той беше представен на автомобилното изложение във Франкфурт през 1963 г. под името Porsche 911. Тогава имаше последователно Targa, Carrera, Porsche 914 и дори съвместен проект с Volkswagen, VW-Porsche 914, който не беше много успешен.

През 1972 г. правният статут на дружеството се променя от дружество с ограничена отговорност на открито (публично). д-р инж. ч.к. F. Porsche KG престава да бъде семейна компания и сега се нарича Dr. Ing. ч. ° С. F. Porsche AG; семейство Порше губи пряк контрол върху делата на компанията, но делът на капитала на Фери и синовете му в нея далеч надвишава дела на семейство Пиех. След преструктурирането Ф. А. Порше с брат си Ханс-Петер основават компанията Porsche Design, която произвежда ексклузивни очила, часовници, велосипеди и други престижни неща. Внукът на Ф. Порше, Фердинанд Пиех, се премества в Audi и след това във Volkswagen, където по-късно става главен изпълнителен директор на концерна.

Моделът 914 през 1976 г. веднага е заменен от две нови коли – 924 и 912 (сега с двигател Volkswagen 2.0), които издържат само една година. Porsche 924 беше търсено и имаше добър потенциал, както се вижда от постоянното обновяване и попълване на линията. В рамките на три години след началото на продажбите той получи версия с турбокомпресор, а три години по-късно започнаха да произвеждат модела 944 – неговия наследник. В серията Porsche 911 имаше почти пълно спокойствие.

Когато Ернст Фурман (първият изпълнителен директор, който не е от семейството на Porsche) беше наследен от Петер Шутц, 911 се върна към неофициалния статут на основна кола на фирмата. Porsche 911 се превърна в мечтана спортна кола, спечелвайки сърцата на феновете по целия свят. През 1982 г. се появява кабриолет, а година по-късно 911 Carrera с мощност от 231 конски сили става база. 1985 нов – версията Turbo-look (известна още като Supersport).

Историята на Porsche 959 започва през 1980 г., когато е одобрена нова група B в световния рали шампионат. На етапа на разработка Porsche 959 два пъти участва в рали Дакар и през 1986 г. заема две първи места в „абсолюта“. Адаптивното PASM окачване на марката (монтирано на всички настоящи автомобили Porsche) е модерен аналог на сложната система, която беше тествана за първи път на Porsche 959.

Add a comment

Categories

Recent Posts

About us

John Hendricks
Blog Editor
We went down the lane, by the body of the man in black, sodden now from the overnight hail, and broke into the woods..

Шоурум – София

 • Пон – Пет: 9:00 – 18:30
 • Събота: 9:00 – 18:30
 • Неделя: 9:00 – 18:30
 • София, Околовръстен път 147 с/у Декор Център
 • тел: +359 886 289 989 / +359 889 308 080
 • имейл: [email protected]

Шоурум – Варна

 • Пон – Пет: 09:00 – 18:00
 • Събота: 09:00 – 16:00
 • Неделя: Почивен
 • Варна, Бизнес парк – сграда B8
 • тел: +359 899 266 666
 • имейл: [email protected]

За потребителя

 • Условия за ползване
 • Защита на данни
 • Политика за бисквитки
Copyright © 2002 - 2024 IS AUTO. All rights reserved.